Klassificering

Når man deltager i nationale eller internationale konkurrencer bliver man inddelt i klasser afhængig af den skade man har.

 

Klasserne er internationale og defineret af UCI.
Overordnet skal klasserne forstås således:

 

•         H1: Tetraplegikere med alvorlig nedsættelse af armfunktion op til C6-hvirvelen

•         H2: Tetraplegikere med mindre nedsættelse af armfunktion fra C7 til T3

•         H3: Paraplegikere med nedsættelse fra T4 til T10

•         H4: Paraplegikere med nedsættelse fra T11 og nedefter, samt amputerede der ikke kan knæle

•         H5: Atleter, der kan knæle på en håndcykel, en kategori der inkluderer paraplegikere og amputerede

Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Para-cycling_classification 

I praksis er virkeligheden ofte mere nuanceret, idet der findes personer med funktionsnedsættelser, der ikke nødvendigvis skyldes rygmarvsskader, men som alligevel kan placeres i en af de nævnte klasser. Derudover kan nogle individer have komplekse skader, der ikke umiddelbart falder ind under en enkelt kategori. I sådanne tilfælde er det klassifikatørens ansvar at afgøre, hvilken klasse der bedst repræsenterer personens overordnede funktionsniveau.

 Det fulde regelsæt fra 2022 kan findes her:

https://assets.ctfassets.net/761l7gh5x5an/6Ro8R7b25fjzBdhBlg5cCS/1d8ab54893884ae3247dc7a365d369f7/Part_15-E_amendments_on_01.01.2022.pdf

 Nationale kvalifikationer bliver i Danmark udført via Parasport Danmark af uddannede klassifikatører. Skal man deltage i internationale løb kan en international klassifikation være nødvendig. I så fald kan du kontakte løbsledelsen for at høre om de kan arrangere en klassifikation i forbindelse med løbet, ellers kontakt Parasport Danmark.

JFJ Sep 2023